Care sau pe care? Numai sau nu mai?

Care sau pe care? Numai sau nu mai?

De fiecare data cand deschid facebook-ul si vad, printre atatia "specialisti", "profesori" de limba romana, gata sa te corecteze oricand (chiar si-atunci cand ai dreptate), ma enervez, imi pierd rabdarea, si folosesc minunata noastra limba, pentru lucruri care au putine in comun cu dragostea si intelegerea.


Totusi, am sa ma folosesc de cunostintele acumulate in generala de la doua extraordinare doamne profesoare de limba si literatura romana, pentru a explica doua lucruri cu care am iesit in public si pe care "gramaticienii" de pe facebook le-au considerat greseli.


1. Un vers din "Poarta fularul" 


"O culoare care, cand o vezi, te face sa zbori

O culoare imprastiata peste mari si tari"


Nu putini au fost cei ce, fara sa aiba habar prea exact cand se foloseste CARE si cand PE CARE, mi-au reprosat ca trebuia folosit PE CARE in versul de mai sus.


Trecand peste licenta poetica, o extraordinara portita lasata de limba romana oricui are dorinta de a crea o nota stilistica particulara (nici nu trebuie sa-ti iasa, important e sa ai dorinta), exprimarea mea este cat se poate de corecta din punct de vedere gramatical, iar pentru aceasta, va explic in cele ce urmeaza, cand se foloseste CARE si cand PE CARE.


1. FOLOSIM CARE ATUNCI CAND acordul se face cu subiectul care exercita actiunea.


De exemplu: FOTBALISTUL CARE TRAGE LA POARTA, ARE SANSA SA MARCHEZE.


In versul meu, chiar daca esti tentat sa crezi ca actiunea nu este exercitata de "o culoare", trebuie retinut faptul ca in analiza frazei, avem de-a face cu trei propozitii distincte, intercalate.

Cele trei propozitii distincte sunt: 1. O CULOARE CARE TE FACE 2. SA ZBORI si 3. CAND O VEZI, unde 3 nu este nicidecum o atributiva, ci o propozitie circumstantiala de timp.


2. FOLOSIM PE CARE ATUNCI CAND acordul se face cu subiectul care nu exercita actiunea.


De exemplu: FOTBALISTUL PE CARE L-AM VAZUT JUCAND.


Clar pentru toata lumea? Bun! Trecem mai departe!


2. Tricoul NUMAI BEAU (pe care il poti comanda aici)Nu-mi vine pur si simplu sa cred cati au sarit ca e corect NU MAI BEAU. Mi se pare incredibil si faptul ca trebuie sa explic ca am scris NUMAI cu sensul de DOAR.  O fac totusi... in speranta ca de-acum e clar...


Ceea ce ma bucura totusi e ca "MULTIMEA TACUTA", oamenii carora ne adresam de fapt, au inteles si reactioneaza extraordinar, tricoul cu alt vers din "Poarta fularul" (pe care il gasiti aici), dar si cel cu NUMAI BEAU, sunt cele mai populare din shop in momentul de fata. 


Pentru mai multe intrati pe www.visiniu.ro

Comentarii