ANALIZĂ | Superliga, UEFA, bani, lăcomie și schimbare

ANALIZĂ | Superliga, UEFA, bani, lăcomie și schimbare
 1. Cine sunt cele 12 inițiatoare care vor să pornească Superliga
 2. Pe nimeni nu interesează alte echipe în afara celor din... Superligă
 3. UEFA, cât de înduioșător...
 4. UEFA a lăsat patru echipe din aceeași țară să joace în grupe
 5. Superliga, model NBA
 6. Cine poate contesta această idee cu Superliga și în ce calitate?
 7. Poate Real Madrid și Manchester City vor să joace pe un acoperiș
 8. O idee cel puțin interesantă
 9. Cât ar prinde Cristiano Ronaldo și Lionel Messi din Superliga?

Un scandal previzibil a "lovit" lumea fotbalului. Superliga despre care se discuta de ceva ani a devenit o certitudine care a "curentat" orgoliul UEFA. Inițiatoarele compun un grup select de 12 echipe care vor să urce numărul la 20. Sigur, asta-i valabil peste câțiva ani și, cel mai probabil, se va ajunge la un consens cu UEFA. Că n-are de ce să nu fie așa. Până atunci, haideți să ne prefacem că ne mulăm la această dramă artificială ce răsare dintr-un fotbal demult putred. Hai să pornim de la cele două creiere ale "revoltei":

 • Real Madrid prin proaspătul reales președinte, Florentino Perez;
 • Manchester United prin conducerea americană care, evident, n-are de ce să nu dorească implementarea unui sistem tip NBA în fotbalul european.

Cine sunt cele 12 inițiatoare care vor să pornească Superliga

Totul a pornit de aici, cu toate că în celula formatoare par să fie la fel de active Juventus Torino și FC Liverpool. Apoi, încă opt echipe, anume FC Barcelona, Atletico Madrid, Chelsea Londra, Arsenal Londra, Tottenham Hotspur, Manchester City, AC Milan și Inter Milano au răspuns prezent. Practic, cam 90 la sută din baza de suporteri a lumii. Cumva, bine gândită treaba. Sigur, cluburi precum PSG, Porto, Dortmund și, mai ales, Bayern, au respins deja ideea. Însă rămâne de văzut pentru cât timp! Până la urmă, conducătorii americani din Premier League, aliindu-se cu Florentino Perez mai ales și-au spus cuvântul. E bine, e rău? Rămâne de văzut.î

Pe nimeni nu interesează alte echipe în afara celor din... Superligă

Schimbarea poate fi mereu interesantă, chiar dacă nu benefică, iar direcția în care se duce fotbalul nu mai poate fi oprită. UEFA începe acum să țipe. Din păcate, însă, principala problemă este că rămâne ea fără finanțe. Păi, să fim serioși, cine dă bani să vadă Atalanta, Ferencvaros, Astana, Valencia sau Leicester în Champions League...? Tate cluburile au o bază de fani, dar hai să nu o comparăm cu ceea ce au cluburile mai sus menționate. Așa că, din păcate sau din fericire, cărțile nu la UEFA sunt, ci la cluburi. Amenințările? Că ce? Că scoate UEFA echipele din competiții, că nu mai au voie jucătorii să joace în competițiile organizate de ei? Voi credeți că un jucător dacă ia 20 de milioane de euro pe an, mai e afectat dacă nu joacă într-o competiție sau alta?

UEFA, cât de înduioșător...

Că dacă ar fi așa, dacă ar juca din plăcere și din mândrie, ar refuza salariile astea de-a dreptul nesimțite și nejustificate de ceva. În contextul în care fotbalul mondial a ajuns tot mai bogat, dar tot mai slab. Sigur, acum a venit și COVID-19 și dovada cea mai clară - cum am spus-o de atâtea ori - că suporterii țin acest sport, nu altcineva. Lăcomia nu cunoaște margini și, probabil, că soluția la care se va ajunge va fi ca această Superligă care, apropo, are și site deja, va fi organizată în parteneriat cu UEFA. Pentru că altfel... tot UEFA are de pierdut. De ce? Păi... în primul rând aceasta e tendința de la un an la altul. Fiindcă dacă acest organism era atât de păsător legat la ce se întâmplă în jur nu ar fi permis multe chestii.

UEFA a lăsat patru echipe din aceeași țară să joace în grupe

Adică nu s-ar fi permis, de exemplu, ca în Champions League să joace, direct, câte patru echipe din aceeași țară. De ce s-a făcut asta? Ei bine, pentru bani, normal. Dacă bagi patru sunt șanse mai mari să prinzi cele mai mari echipe ale Europei. Sigur, mai apar excepții, te mai trezești cu Atalanta, Udinese, Villareal, West Ham sau alte asemenea din campionatele astea, dar sunt șanse mai bune să aduci bogații la aceeași masă. Acum, cei mai mari bogați nu mai vor să stea acolo. Alături de echipe precum Dinamo Kiev, Dinamo Zagreb, Șakhtar Donețk sau Slavia Praga. Și pe care, să fim serioși, în afară de fanii lor, nimeni nu le privește cu interes în Champions League. Asta dacă vrem să fim sinceri și nu ipocriți! Ce? Vă uitați cu sufletul la gură când juca Rosenborg, Molde sau Maribor? De ăștia nici nu știați c-au fost în grupe, așa-i?

Superliga, model NBA

Cam aici e o primă problemă. Superliga, cumva, este tocmai creația UEFA, iar acum marile cluburi vor să o transforme în NBA. Ceea ce nu e greșit, având în vedere că vorbim despre entități economice întâi de toate, care practică un sport. Nu ești obligat să ții cu ele dacă nu-ți convine. Formatul inițial este, aparent, de 15 echipe fixe și încă cinci care vor fi invitate anual, în funcție de diverse criterii. Însă asta se întâmplă, probabil, numai până se cimentează echipele care trebuie. Adică, probabil, Bayern Munchen, Borussia Dortmund, PSG, poate Lyon sau Marseille, Porto, Benfica, Ajax și... și...? Păi cam astea ar fi. Dacă le bagi p-astea toate-n-tr-o competiție, ce mai face UEFA? Bun, suspendă tot, dar ei pe cine mai folosesc în Champions League?

Cine poate contesta această idee cu Superliga și în ce calitate?

Punctul 2 pentru care UEFA nu are absolut niciun drept să comenteze este permisivitatea absolută prin care s-a ajuns să se plătească 200 de milioane de euro pe un fotbalist și zeci de mii de euro salarii anuale bazate pe absolut nimic. Sigur... până la urmă e economie de piață, dacă cineva vrea să facă asta cu banii lui nu trebuie nimeni să comenteze, foarte adevărat. Atunci, însă, cu ce ar fi această Superligă diferită? Unde e ilegalitatea? Adică, în cazul în care PSG - aproape sigur - va accepta participarea, credeți că pe Neymar l-ar speria posibilitatea de a nu mai putea juca vreodată pentru naționala Braziliei dacă în loc de 30 milioane de euro pe an ar lua, să spunem, 300 milioane? Să fim serioși!

Poate Real Madrid și Manchester City vor să joace pe un acoperiș

Sumele din fotbal și tendința au dus către acest model american care, să fim serioși, e unul de maxim succes. Superliga se va face. Rămâne de văzut exact când. Cea mai bună soluție este ca UEFA să bată palma cu acest comando de cluburi pentru că, până la urmă, acest nucleu susțin fotbalul mondial. Așa că UEFA are mai multă nevoie de ele decât ele de UEFA. Până la urmă, Manchester City poate juca cu Real Madrid și pe acoperișul unui hotel din Dubai dacă de acolo ies banii. Sigur, la început fotbaliștii ar fi revoltați, dar revolta n-ar ține mult. Când, vorba lui Gigi Becali, te duci dimineața să te speli pe ochi și vezi teancul de un milion de euro, nu mai contează unde joci. E o realitate pe undeva tristă, însă evidentă. Tendința e asta de vreo 25 ani, așa că nu are ce să ne mai mire.

O idee cel puțin interesantă

Sigur, încă-n vreo 25 de ani fotbalul va reveni la romantism. Când în loc de 20 milioane de euro pe an primeai un rând de echipament de firmă. Așa și trebuie, pentru că evoluția fotbalului nu a fost una organică și cu atât mai puțin sustenabilă. De aia nu înțeleg revolta multor fani. Adică 99 la sută țin cu echipe care nici măcar n-au ajuns în ligile în care joacă astea 12, viitoare 20, așadar... unde e problema? Sigur, dacă la un moment dat suporterii se satură de Superligă, atunci vor fi probleme. Însă dacă lumea nu s-a săturat momentan de fotbal, e clar că vreo 20 ani se mai pot da niște jack poturi. Pentru că noi trebuie să mai înțelegem că această idee se va pune în practică într-un context special.

Cât ar prinde Cristiano Ronaldo și Lionel Messi din Superliga?

În contextul în care Cristiano Ronaldo și Lionel Messi, principalii vectori ai fotbalului mondial în ultimii 20 de ani, vor cam spune pas. Nu sunt de înlocuit momentan, așa că e nevoie de altceva. Nu poate nimeni spune dacă va fi bine sau rău. E doar o schimbare. Care nu trebuie nici să revolte, nici să stârnească atâtea valuri. E pur și simplu o nouă etapă dintr-un sport care decade tot mai mult din punct de vedere al calității și care ar trebui să stârnească tot mai puțin interes. Cine știe? Poate de scânteia asta era nevoie pentru un reset. Rămâne de văzut. Cert e că vorbim, totuși, de un sport. E prea mare furtună pe acest fund de pahar unde au mai rămas câteva picături de apă. Că atunci când s-a golit, treptat, n-ați mai observat...

Tricou NUMAI BEAU
Tricou NUMAI BEAU Tricouri
Berea bună și limba română Fac echipă de minune...
69,00 RON
Tricou Te voi iubi la nesfarsit (Dama)
Tricou Te voi iubi la nesfarsit (Dama) Tricouri
Bumbac 100% Calitate super Livram RAPID!...
69,00 RON
Tricou Polo 1923 (Alb)
Tricou Polo 1923 (Alb) Tricouri
Bumbac 100% Calitate super Livram RAPID!...
69,00 RON
Tricou PESCUIT 1923
Tricou PESCUIT 1923 Tricouri
Pescuitul este o mare pasiune a Rapidistilor....
69,00 RON
Tricou Giulesti, Bucuresti, Romania, Terra, Univers (Visiniu)
Tricou Giulesti, Bucuresti, Romania, Terra, Univers (Visiniu) Tricouri
Bumbac 100% Calitate super Livram RAPID!...
69,00 RON
Tricou Te voi iubi la nesfarsit (Negru)
Tricou Te voi iubi la nesfarsit (Negru) Tricouri
Bumbac 100% Calitate super Livram RAPID!...
69,00 RON
Tricou Mandru ca sunt Rapidist (Visiniu)
Tricou Mandru ca sunt Rapidist (Visiniu) Tricouri
Bumbac 100% Calitate super Livram RAPID!...
69,00 RON
Tricou Polo 1923 (Negru)
Tricou Polo 1923 (Negru) Tricouri
Bumbac 100% Calitate super Livram RAPID!...
69,00 RON
Tricou Sotie
Tricou Sotie Tricouri
Sotia ta merita acest tricou asa ca este ideal...
69,00 RON
Tricou TVI
Tricou TVI Tricouri
Bumbac 100% Calitate super Livram RAPID!...
69,00 RON
Tricou 1923 - Model Nou
Tricou 1923 - Model Nou Tricouri
Bumbac 100% Calitate super Livram RAPID!...
69,00 RON
Tricou Diferit (Visiniu)
Tricou Diferit (Visiniu) Tricouri
- Radu, hai la masa! Este ora 19 si un...
69,00 RON
Tricou Locomotiva 1923 (Visiniu)
Tricou Locomotiva 1923 (Visiniu) Tricouri
Bumbac 100% Calitate super Livram RAPID!...
69,00 RON
Tricou Inima 1923 (Visiniu)
Tricou Inima 1923 (Visiniu) Tricouri
Bumbac 100% Calitate super Livram RAPID!...
69,00 RON
Tricou 1923 (Alb)
Tricou 1923 (Alb) Tricouri
Bumbac 100% Calitate super Livram RAPID!...
69,00 RON
 

Taguri:

Comentarii